A lisztből, margarinból, reszelt sajtból, sóból és pirospaprikából kemény tésztát gyúrunk. Ha esetleg túl száraz lenne, egy kevés tejfölt adhatunk hozzá. Vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval 3-4 cm-es négyzetekre vágjuk és előmelegített sütőben ropogósra sütjük. Arra azért vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz!
A csülköket bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, és egy nagyobb fazékba tesszük. Annyi forrásban lévő vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd a forrástól számítva 1 órát főzzük. Közben a zöldségeket és a hagymákat megtisztítjuk. A fűszereket és a zöldségeket a csülkök mellé tesszük, végül hozzáadunk 2 fej vöröshagymát. További 1 órán át lassú tűzön főzzük. A csülköket kivesszük, a főzőlevet átszűrjük, és 1/2 litert kimérünk. A megmaradt 2 fej vöröshagymát apróra felkockázzuk, és az olvasztott vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, kissé megpirítjuk, és felöntjük a kimért főzőlével. Megsózzuk, és fedő alatt pároljuk egy órát. A csülköket előmelegített sütőben, 200 fokon 30 perc alatt ropogósra sütjük. A savanyú káposztát tálra halmozzuk, és ráfektetjük a csülköket. Sós burgonya illik hozzá, de friss, fehér kenyérrel is tálalhatjuk.
Átszitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést formálunk, ebbe ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a lágy vajat, a porcukrot és kevés vaníliás cukrot. Egy kávéskanálnyi tejben egy késhegynyi szódabikarbónát feloldunk, és a tejföllel ezt is a tésztához adjuk. Jól összedolgozzuk, kinyújtjuk és négyszögletes kiszúróval formázzuk. Villával megszurkáljuk és kivajazott tepsibe, előmelegített sütőben sárgára sütjük.
A pezsgőspohárba jégkását teszünk és ráöntjük a hozzávalókat, majd a végén ráöntjük a behűtött pezsgőt.
A megtisztított fejet, lábat, körmöt célszerű gázlángon jól átperzselni. A perzselés célja kettős: részben a vágóhídi forrázás után marad még néhány rejtett szőrcsomó a lábakon a körmök bevágásainál, a szem- és fülüregekben, részben a perzseléssel igen jó ízű lesz a kocsonya.
A most már teljesen megtisztított kocsonyahúst jól megkaparjuk, és váltott friss vízben többször megmossuk. A fejből kivágjuk az orrcsontot és eldobjuk.
Ezután a kocsonyahúst bőséges hideg vízben feltesszük főni.
Ha felfőtt, megsózzuk, és habját szűrőkanállal leszedjük. Beletesszük az egész borsot, az egész fej megmosott vöröshagymát héjastól, és nem szorosan lefedjük, majd takaréklángon lassú, gyöngyöző forrással puhára főzzük. Ha már puhulóban van, beletesszük a finomra zúzott vagy reszelt fokhagymát, és még fél óráig főzzük. Beletehetünk cseresznyepaprika helyett pirospaprikát. Ha már a hús megpuhult, levesszük a tűzről, és 20-30 percig ülepedni hagyjuk, teljesen zsírtalanítjuk, majd óvatosan, kanállal meregetve a levet, ruhán átszűrjük.
Ezután a megfőtt húsból kiszedjük a csontokat, és tálkákba arányosan elosztva, leöntjük a langyos kocsonya-lével, majd megdermesztjük.
A vízben a cukrot feloldjuk, kb. 80 fokra melegítjük a cukros vizet, majd a cukoroldathoz hozzáadjuk a bort, a citromlevet és a vodkát, majd poharakban szervírozzuk.