A borjúhúst vágjuk fel kisebb kockákra. A hagymát aprítsuk finomra, a zöldségeket daraboljuk fel. Tegyük egy fazékba a húst, öntsük fel vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedővel letakarva főzzük fél órát takaréklángon. Serpenyőben olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a hagymát, sárgarépát, burgonyát, zellert és a paszternákot, majd pároljuk félpuhára. Ezután adjuk a leveshez és főzzük egy órát. Ha megfőtt, adjuk hozzá a citromlevet. Tálalásnál a leves tetejére szórjunk felaprított kaprot és locsoljuk meg 1-2 kanál tejföllel.
A borjúhúst vágjuk fel kisebb kockákra. A hagymát aprítsuk finomra, a zöldségeket daraboljuk fel. Tegyük egy fazékba a húst, öntsük fel vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedővel letakarva főzzük fél órát takaréklángon. Serpenyőben olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a hagymát, sárgarépát, burgonyát, zellert és a paszternákot, majd pároljuk félpuhára. Ezután adjuk a leveshez és főzzük egy órát. Ha megfőtt, adjuk hozzá a citromlevet. Tálalásnál a leves tetejére szórjunk felaprított kaprot és locsoljuk meg 1-2 kanál tejföllel.
1. A hagymát és a fokhagymát felvágom, majd egy kevés olajon megfuttatom.
2. Ledarálom a húst és hagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, kakukkfűvel, búzadarával és tojással összekeverem. Hideg helyen 10 percig pihentetem.
3. Gömböket formálok belőle, amiket sós vízben kifőzök.
Hideg vízben feltesszük főni a felkockázott füstölt húst. A káposzta- és karalábéleveleket leforrázzuk és apróra vágjuk. Egy evőkanál felforrósított zsíron megpároljuk a finomra vágott hagymát, a káposzta- és a karalábélevelet. A maradék egy evőkanál zsírból a liszttel rántást készítünk, felengedjük egy kevés hideg vízzel, jól elkeverjük, majd adunk hozzá egy merőkanálnyi levest, belekeverjük a hagymás-káposzta- és karalábélevelet és a húsra öntjük. Ízlés szerint sózzuk, meghintjük a zöldkaporral, hozzáadjuk a savanyútejet - ízlés szerint, és tovább főzzük még 5-10 percig. A fokhagymát apróra vágjuk, és közvetlenül tálalás előtt tesszük a levesbe.
1. Egy mély serpenyőben a bárányhúst, finomra vágott hagymát, zellerszárat, petrezselymet, vajat, koriander felét, fahéjat, sáfrányt, gyömbért lesózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük.
2. Megpirítjuk, majd felöntjük 1 l vízzel és felforraljuk. 30 percig főzzük, míg a felére besűrűsödik a lé.
3. Hozzáadjuk a lencsét és az előző nap beáztatott csicseriborsót. Takarékon főzzük, míg a hús megpuhul. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a maradék petrezselymet, koriandert és felöntjük 2 l vízzel. Felforraljuk és még néhány percig főzzük.
4. Hozzáadjuk a rizst. Egy kis tálba a lisztet kevés vízzel simára keverjük. Ezzel sűrítjük be a levest. Még 15 perc főzés után elkészült az ételünk. Citromlével ízesítjük, korianderrel díszítve tálaljuk.
A velős csontot a zöldséggel feltesszük főni. Eközben a megtisztított, áztatott fácánt sütőben erős tűzön hirtelen pirosra sütjük, és a levesbe téve tovább főzzük együtt az egészet. Két órán keresztül lassú tűzön főzzük, majd lefejtjük a csontról a húst és visszatesszük a levesbe.
A húsos csontot megmossuk, beletesszük egy fazékba, és felöntjük kb. 4 liter vízzel. Amikor már forr, leszedjük a habját, beletesszük a megpucolt, feldarabolt zöldségeket, 4-5 szem egész borsot, 2-3 evőkanál vegetát, és lassú tűzön főzzük tovább. Kb. 2 óra alatt készül el. Ha megfőtt a leves, külön tálba szedjük a húst és a zöldségeket, a húslét pedig átszűrjük. Kifőtt cérnametélttel tálaljuk.
Úgy készül mint a tyúkhúsleves A kakashúst, miután nagyon inas, rostos, kizárólag darált húsként lehet elfogyasztani, tehát a levest hideg vízben kezdem el főzni. A már leszűrt, tiszta húslébe apránként beleöntöm a vörösbort, és még 20 percig forralom. Ügyelek arra, hogy nagyon lassan forrjon, vagyis inkább csak gyöngyözzön. A bortól különleges, jellegzetes íze lesz a levesnek.
A megtisztított kakast kicsontozom, a húst ledarálom. (A csontokból később némi zöldséggel remek csontlevest főzhetünk.) Fazékba teszem a darált húst, hozzáadom a megtisztított, szeletekre vágott vöröshagymát, a sót, a borsot, és ráöntök 2,5 liter vizet. Felforralom, majd fedő alatt, kis lángon, 4 órán keresztül főzöm. (Nem kell mellette állni!) Időnként megkeverem. Ha a főzési idő letelt, finom szűrőn átszűröm, és még fél órán keresztül forralom. Rendkívül finom ízű, tápláló leves, amit személyenként még egy nyers tojással dúsítok: a kitálalt tűzforró levesbe beleütöm a nyers tojássárgáját.
Vékonyra gyaluljuk a káposztát, a sertéscombot felcsíkozzuk, a hagymát ferdén felszeleteljük szintén vékonyra, majd erős lángon 2 evőkanál olajon 5 percig sütjük. Ezután felengedjük másfél liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, ízesítjük a mártással és a gyömbérrel. Beletesszük a tésztát is, majd forraljuk kb. 10 percig.
1. Marhahúsalaplé: Egy nagy edényben 3 óra alatt megfőzzük a hozzávalókat. A habot leszedjük róla.
2. Egy edényben felforrósítjuk a vajat és megfonnyasztjuk benne a vékony szeletekre vágott hagymát és fokhagymát. Takarékon kevergetve üvegesre pirítjuk. Liszttel megszórva további 2 percig pirítjuk. Felöntjük a levessel és felforraljuk. 30 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk.
3. Előmelegítjük a grillsütőt s megpirítjuk a kenyérszeletek egyik oldalát. Másik oldalát szórjuk mag a Gruyčre sajttal és aranybarnára pirítjuk.
4. Szedjük tányérba a levest, tetejére tegyük a sajtos tószt kenyeret és azonnal tálaljuk.
1. A vegyes zöldséget megtisztítom, majd a gombát és kockákra vágom. A hagymát kevés olajon megfuttatom. Hozzáadom a zöldséget és gombát, majd megpirítom. A sertéshúst is kockára vágom, majd hozzáadom a zöldségekhez. A nyers zöldborsót 1 liter vízzel felöntöm, majd megsózom, megborsozom és puhára főzöm. Amikor a hús félig megpuhult, akkor hozzáadom a májat is.
2. Galuskatésztát keverek lisztből, vajból és tojásból, majd a levesbe szaggatom.
3. Mielőtt tálalnánk tojássárgájával elkevert tejföllel és tejszínnel dúsítom. A végén hozzáadok egy kevés citromlevet
A vadliba aprólékot a vajban aranysárgára pirítjuk, a liszttel megszórjuk, őrölt borssal, sóval, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. 5 percig lassú tűzön sütjük, hogy a liszt megbarnuljon, ezután a csontlevessel felöntjük, és addig főzzük, amíg a hús egészen meg nem puhult. A levesből az aprólékot kiszedjük, a csontról a húst lefejtjük, majd apróra vágjuk. Közben a felszeletelt gombát a levesbe főzzük. Az elkészült levest az apró hússal és tejföllel ízesítve tálaljuk.