Hozzávalók: l nagy libamell, l evőkanál libazsír, l áztatott, kifacsart zsemle, 1 kis fej reszelt hagyma, 1 tojás, só, bors, kevés víz.
A libamell csontjáról lefejtjük a bőrt majd a húst, óvatosan, hogy a csont egybe maradjon. Húsdarálón ledaráljuk, összekeverjük az áztatott zsemlével, a hagymával, a tojással, a zsírral és a fűszerekkel.
A masszát visszarakjuk eredeti formájában a mellcsontra, majd meleg sütőben, kevés vizet öntve alá, gyakori locsolás mellett pirosra sütjük. Melegen burgonyapürével tálaljuk, hidegen majonézes burgonyasaláta illik hozzá.
Hozzávalók: 1 libamáj, 2 pohár tejföl, 1 narancs leve és reszelt héja, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér és pástétomfűszer, 2 szem összetört szegfűszeg, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A libamájat megtisztítom, megmosom, és két órán keresztül vízben áztatom. Ezután lecsöpögtetem, és tűzálló tálba teszem. A tejfölbe keverem a narancshéjat, a narancslevet, a sót, a borsot, a pástétomfűszert, a gyömbért és rálocsolom a májra. A tálat befedem, és előmelegített, forró sütőben addig párolom, amíg a beleszúrt villa száraz marad.
Ezután a mártásból kiveszem, felszeletelem és visszateszem a tálba. Éppen csak annyi időre teszem vissza fedő nélkül a sütőbe, hogy a teteje szépen megpiruljon. Gombás rizzsel kínálom ezt a különlegesen finom ételt.
Elkészítési ideje: 40 perc
Hozzávalók: 40 dkg darált, sovány marhahús, 1 tojás, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 késhegynyi törött bors, fél üveg ketchup, 3 evőkanál liszt, olaj (a sütéshez).
A darált húst összedolgozzuk a nyers tojással, a sóval, a fűszerekkel, a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, majd dió nagyságú gombócokat formálunk belőle. Lisztben megmártjuk, és a felforrósított olajban addig sütjük, amíg szép színe lesz.
Az olajból kivesszük, és lábosba rakjuk. Ráöntjük a ketchupot meg 1 dl vizet, és befedve főzzük néhány percig. Hagyjuk kihűlni, és jó hidegen tesszük az asztalra.
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg darált marhahús, 20 dkg kétszersült vagy száraz zsemle, 4 tojás, 10 dkg ementáli sajt, só, bors, őrölt szerecsendió, 1 leveskockából hűsleves.
Elkészítés: a levesbe beáztatjuk a zsemlét, és hozzákeverjük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az őrölt szerecsendióval. Hozzáadunk egy tojást és a reszelt sajtot, majd jól összekeverjük. A másik három tojást keményre főzzük, megtisztítjuk. Megvajazunk egy akkora darab alufóliát, amelybe a húst be tudjuk tekerni.
Rátesszük a keverék felét, a közepére a tojásokat, majd befedjük a hús másik felével. Lezárjuk a fóliát úgy, hogy kicsit laza maradjon, forró sütőbe tesszük, és kb. 45 percig sütjük. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk kicsit állni, hogy szépen szeletelhessük. Tálaljuk tartármártással és sült burgonyával.
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 2 ek, kukoricakeményítő, 1 ek szójaszósz, 1 ek hoisinszósz, 1 gerezd fokhagyma felaprítva, 1/2 kk ötfűszerpor, 1/2 kk reszelt gyömbérgyökér, frissen őrölt bors, 1 csipet Cayenne bors, 1 csipet cukor, zsiradék a kisütéshez.
A hagymát vágjuk apróra és dolgozzuk bele a darált húsból, tojásból, keményítőből, szója és hoisinszószból, a fokhagymából, az ötfűszerporból valamint a gyömbérgyökérből álló masszába. Ízesítsük erőteljesen sóval, borssal, Cayenne borssal meg cukorral és formáljunk kis golyóbisokat.
Öblítsük ki a wokot olajjal és a fasírtgolyókat két részletben, mindkét esetben 7-8 perc alatt süssük olajban aranylóan barnára.
Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra
Illik hozzá a kínaikel-saláta
Hozzávalók: 2 száraz zsemle, 3 fej vöröshagyma, 15 dkg sajt (lehetőleg gouda), 1,5 kg vegyes darált hús, 2 egész tojás, só, bors, rózsapaprika, 2 evőkanál étolaj,
2 hegyes végű fűszerpaprika, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál finom zsemlemorzsa, salátalevelek a díszítéshez.
A száraz zsemléket bő vízbe beáztatjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A sajtot apróra felkockázzuk. A darált húst összedolgozzuk a hagymával, a kinyomkodott zsemlével, a két tojással meg a sajttal, és cipó alakúra formáljuk.
Olajjal kikent sütőedénybe tesszük és előmelegített sütőben (200 fokon) 1 3/4 óráig sütjük. A paprikát karikákra vágjuk. A petrezselyemzöldet megmossuk, felaprítjuk, végül a paprikakarikákkal együtt zsemlemorzsába forgatjuk, és 15 perccel a sütés befejezése előtt a hús tetejére szórjuk.
A fasírtot salátalevelekkel borított tálon adjuk asztalra.
Akár hétköznapra akár hétvégére elkészíthető ez a remek zöldséges húsos recept, amely nem csak finom de egészséges is!
Hozzávalók,40dk darált sertéshús,1 tojás, 1 zsemle,10dk sárgarépa,olaj, só,10dk ecetes uborka,borsikafű,10dk zöldborsó,fél szár póréhagyma.
A zsemlét beáztatjuk, majd kinyomkodjuk, majd a darált húshoz adjuk, hozzáadjuk még a fűszereket, a tojást,és összegyúrjuk. Olajon megfuttatjuk a karikára vágott póréhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, és fedő alatt félig puhára pároljuk, ezután hozzáadjuk a zöldborsót, és készre főzzük.
Hozzávalók : 6 szelet sertéskaraj, 2 fej vöröshagyma, 10 gerezd fokhagyma, olaj, só, ízvarázs
Leírás : A vöröshagymát és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük.
Serpenyőben olajat melegítünk, majd beletesszük a hagymákat, addig pirítjuk, míg a fokhagyma illatozni nem kezd. Ekkor megszórjuk sóval és ételízesítővel. Levesszük a tűzről és lefedjük. A hús megmossuk, felszeleteljük és a hagymára fektetjük, majd egy kicsit megsózzuk. Óvatosan mert a hagymát már sóztuk.
Visszatesszük a tűzre és a hús fehéredéséig lefedve pároljuk. Majd 2dl vízzel felöntjük és néha megkeverve készre főzzük. elkészülés előtt a szaftba keverhetünk, krémsajtot, vagy párolt borsót is.
Melyik kategóriába küldi? : főétel
Elkészítési idő : 30 perc
Nehézségi fok : könnyű
Aki kedveli a fehérboros ételeket, készítse el ezt a finom részeges pulykareceptet, amely könnyű finom és nagyon gyorsan elkészül.
Hozzávalók:
1 kg pulyka apróhús vagy felső comb filézve
1 közepes fej hagyma
2 dkg só
4 dl finom fehérbor
3-4 gerezd fokhagyma
5 dl tejföl
babérlevél
bazsalikom
rozmaring
kakukkfű
curry
őrölt kömény
A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon szalmasárgára pirítjuk, majd a felkockázott húst rátesszük, és addig pároljuk, amíg kifehéredik. Ekkor felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a fűszereket (a fokhagymát belenyomjuk), és fedő alatt addig főzzük, amíg puhulni kezd. Ha kell, a főzés során ne vízzel, hanem fehérborral öntsük fel a készülő ételünket. Adjuk hozzá a nagy pohár tejfölt, és addig főzzük, amíg a hús omlóssá válik, szaftja besűrűsödik. Köretnek hozzá krumplipürét, párolt burgonyát, de főtt tésztát is adhatunk.
Hozzávalók : rövid karaj 8 szelet,vöröshagyma 2db,bacon szelet 4db,reszelt sajt,mustár,bors,só,tojás, liszt,zsemlemorzsa.
Spagetti tésztával, ketchuppal és parmezán sajttal fogyasztjuk.
A forró olajon világosbarnára pirítjuk a félbevágott, vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd hozzáadjuk a megmosott, leszárított félujjnyi vastag csíkokra darabolt sertéscombot, és fehéredésig sütjük. Ezután sóval, a durvára tört színes borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a paradicsompürét, és felöntjük annyi zöldséglevessel, hogy félig ellepje. Ha felforrt, fedővel letakarva közepes tűzön megpároljuk. Közben, ha kell, a szaftját kevés zöldséglevessel pótoljuk, majd háromnegyed fövéskor rászórjuk a szeletelt csípős zöldpaprikát. Tálaláskor a zöldborsós-petrezselymes párolt rizst (rizibizit) tányérra formázzuk, és mellé halmozzuk a forró borsos sertéstokányt. Ízlés szerint friss zöldpaprikaszeletekkel díszítjük.
1. A májat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
2. Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, megpirítjuk benne az apró kocákra vágott vöröshagymát, a szeletekre vágott gombát és a májszeleteket. A fűszerekkel ízesítjük, megszórjuk egy kis liszttel, tejszínnel felengedjük, majd felforraljuk.
3. Apró galuskákat szaggatunk és forrón tálaljuk. Finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
A bordákat sóval, borssal megfűszerezem, lisztben megforgatom és felhevített olajon mindkét oldalát 5 percig pirítom. A karikára vágott hagymát hozzáadom a húshoz, és még 5 percig pirítom. Hozzáöntöm a sört, az erőlevest, sóval borssal ízesítem, és fedő alatt 10 percig párolom. A húst kiemelem és a sütőléhez hideg vizet keverek, keményítővel besűrítem, felforralom, és a húsra öntöm. Párolt kelbimbóval és sós burgonyával tálalom
A húst vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk., és az olajon üvegesre sütött, felcsíkozott szalonnán megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, kevés sóval, borssal és paradicsompürével ízesítjük. Vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk, időnként megkeverjük, és ha szükséges a vizet pótoljuk. Eközben a krumplit meghámozzuk és apró kockákra vagy hasábra vágjuk, és forró olajban pirosra sütjük. Ha a hús megpuhul, a maradék fokhagymát és hozzátesszük és ízlés szerint még ízesíthetjük. A húst és a krumplit összeforgatjuk és az elkészült étel máris fogyasztható.
A tarját kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. A szalonnát felszeleteljük, kicsit bevagdossuk, majd zsírjára sütjük. A szalonna zsírjában kisütjük a tarját úgy, hogy a zsírba egész fokhagymagerezdeket is belesütünk. Ha kisült a hús, zúzott fokhagymával bedörzsöljük. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, ha kihűlt karikákra vágjuk. Forró olajba tesszük, sózzuk és megforgatva aranysárgára pirítjuk, majd petrezselyemzölddel meghintjük. A sült szalonnát megszórjuk őrölt pirospaprikával, és rátesszük a tarjára.
A darált húsokhoz hozzákeverjük a megtisztított reszelt hagymát, tört fokhagymát, sóval, borssal fűszerezzük, és egy éjszakán keresztül hűtőben érleljük. Másnap a masszából kicsi kolbászkákat formázunk és forró olajban kisütjük.
A csülköket bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, és egy nagyobb fazékba tesszük. Annyi forrásban lévő vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd a forrástól számítva 1 órát főzzük. Közben a zöldségeket és a hagymákat megtisztítjuk. A fűszereket és a zöldségeket a csülkök mellé tesszük, végül hozzáadunk 2 fej vöröshagymát. További 1 órán át lassú tűzön főzzük. A csülköket kivesszük, a főzőlevet átszűrjük, és 1/2 litert kimérünk. A megmaradt 2 fej vöröshagymát apróra felkockázzuk, és az olvasztott vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, kissé megpirítjuk, és felöntjük a kimért főzőlével. Megsózzuk, és fedő alatt pároljuk egy órát. A csülköket előmelegített sütőben, 200 fokon 30 perc alatt ropogósra sütjük. A savanyú káposztát tálra halmozzuk, és ráfektetjük a csülköket. Sós burgonya illik hozzá, de friss, fehér kenyérrel is tálalhatjuk.
A csülköt besózzuk és bedörzsöljük a borssal, flekkenporral. Megtűzdeljük fokhagymával, egy éjszaka a hűtőszekrényben tartjuk. A csülkök tetejét megkenjük zsírral, kb. 1 dl vizet és a 3dl sört aláöntjük, egy közepes fej vöröshagymát négyfelé vágjuk, és köré rakjuk. Fóliával letakarjuk, közepes lángon kb. egy órát pároljuk.
1. Egy tálban összekeverjük a kockákra vágott almát, aranymazsolát, citromlevet. A vékony szeletekre vágott szűzérmét szilvamártással megkenjük. A szeletek közepébe kanálnyi almaszószt teszünk. Szorosan feltekerjük, konyhai spárgával összekötözzük.
2. Hajtott oldalukkal lefelé tepsibe tesszük.
3. Egy tálban összekeverjük az almalevet, szójaszószt, mézet és ráöntjük a tepsiben lévő roládokra. Előmelegített sütőben fóliával lefedve 180 ˚C-on 25 perc alatt megsütjük.
4. Tányérokra szedjük, párolt cukorborsóval azonnal tálaljuk.
A húst, az almát és a zöldségeket felkockázom, a kelbimbót, tisztítás után forrásban lévő sós vízben 10 percig főzöm. Az összetevőket összekeverem, megsózom, megborsozom, szegfűszeggel ízesítem, majd előre beáztatott római tálba teszem, meglocsolom olajjal, lefedem, hideg sütőbe teszem és kb. másfél óráig sütöm. Az almát csak 50 perc után keverem hozzá.
Tarja szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, mustárral mindkét oldalukat bekenjük. Egymásra téve kicsit állni hagyjuk . Kevés olajban fedő alatt mindkét oldalát pirosra sütjük. A húst kiszedjük. A ragut ebben a fűszeres olajban készítjük el: szeletelt, gomba, kockázott bacon, szeletelt vöröshagyma ebben kevergetve, párolgatva. Fűszerezni nem kell, mert az olaj a hústól, bacontól ízletes.
A babot célszerű előző este beáztatni, majd másnap főzzük meg sós vízben. Forrósítsunk fel egy evőkanál zsírt, és pirítsuk meg benne a húst és a finomra vágott hagymát. A másik evőkanál zsírt hevítsük fel egy tiszta serpenyőben, tegyük bele a paradicsompürét, a felaprított paprikát, a szurokfüvet és pirítsuk addig, míg a paprika el kezd fonnyadni. Vegyünk egy tűzálló tálat és ebbe rétegezzük bele a hozzávalókat: hús, bab, erre a mártás fele, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel, és így folytassuk, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére a felszeletelt paradicsom kerüljön. Végül a tetejét locsoljuk meg a citromlével és takarjuk be a szalonnával. Közepesen előmelegített sütőben süssük meg kb. 25-30 perc alatt.
A marhahúst kockázzuk fel, a hagymát vágjuk szeletekre, a paradicsomot magozzuk ki és karikázzuk fel, a burgonyát hámozzuk meg, és szintén vágjuk karikára. Az őszibarack héját húzzuk le, magozzuk ki, és vágjuk 6 felé. Az olajon pirítsuk meg a hagymát üvegesre, majd adjuk hozzá a felkockázott húst és a paradicsomot, és további 8 percig pirítsuk együtt. Ezután sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a szurokfüvet és az ételízesítőt is, majd engedjük fel a vízzel. Takaréklángon pároljuk kb. 1,5 órát, majd adjuk hozzá az őszibarackot és a burgonyát is, és még fél órát főzzük együtt. Köretként kínálhatunk hozzá rizst, kukoricalepényt, vagy kukoricás muffint
A hús felszeleteljük, kissé kiklopfoljuk és csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A hagymát felszeleteljük és a vajban aranysárgára pirítjuk, kivesszük, melegen tartjuk. Majd ebben a serpenyőben, nagy lángon a hús felét 4-5 percig sütjük, közben megforgatjuk. Kívül barnára piruljon, belül nyers maradjon. Majd kivesszük, melegen tartjuk, és a hús másik felét is megsütjük ugyanígy. Ha kész, hozzátesszük a másik adag húst és a hagymát is. A tejfölben elkeverjük a lisztet, hígítjuk az erőlevessel, majd hozzákeverjük a sűrített paradicsomot és a ketchupot. A szószt a húsra öntjük, és pár percig kevergetve melegítjük. Tálaláskor finomra aprított petrezselyemmel megszórjuk. Sült burgonyával tálaljuk.
A hártyáktól megtisztítjuk a bélszínt és besózzuk. Páclevet készítünk: 2 dl fehérbort és 2 dl vizet felforralunk, hozzáadunk 4-5 szem borsot, fél citrom lehámozott héját, egy hagymát, amelyben 2 szem szegfűszeget szúrunk és egy kanál ecetet. A forró pácot ráöntjük a húsra és másnapig hideg helyen pácoljuk, majd forró zsiradékon körbesütjük a bélszínt és puhára pároljuk, közben a pácléből adagolunk hozzá. A kaprot, a petrezselymet és hagymát apróra vágjuk és a citrom levével együtt a húshoz adjuk, amikor már puhulni kezd. A végén a mártáshoz keverjük a tejfölt.
A bélszínt megtisztítjuk és sűrűn megtűzdeljük szalonnával. Vékony karikára vágjuk a fehérrépát és a hagymát. Veszünk egy tálat, az aljára terítjük a hagyma és a fehérrépa felét, 1 babérlevelet, a bors felét, csipetnyi kakukkfüvet és egy szem szegfűszeget. Erre tesszük a húst, majd a maradék fűszereket, hagymát, fehérrépát. 1 dl olajjal és egy citrom levével meglocsoljuk. Alufóliával letakarjuk, és 24 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt 45-50 perccel kivesszük a hűtőből, áttesszük egy tűzálló tálba, és megsütjük - közben folyamatosan öntözgetjük, amíg a hús megpirul. Ha elfőné a levét, vízzel pótolhatjuk, hogy ne égjen le. Ha elkészült, áttesszük egy forró tálra, és megöntözzük 3 dkg felolvasztott vajjal. A maradék 5 dkg vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, és ha már habzik, hozzáöntjük a pecsenyelét. Ha sűrű lenne, hígíthatjuk egy kevés vízzel. Hozzáfacsarjuk a másik citrom levét, felforraljuk, majd átszűrjük. Felét ráöntjük a húsra, a másik felét külön tálaljuk. Burgonyapürével kínáljuk.
1. A bélszínszeletek mindkét oldalát jó bedörzsöljük a színes vagy feketeborssal.
2. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és olajat. A forró zsiradékban hirtelen kisütjük a bélszínszeleteket. Mindkét oldalát 3-5 percig sütjük. Tányérra helyezve, lefedve, melegen tartjuk.
3. A serpenyőbe öntsük bele a brandyt, keverjük fel a bors lerakódott részét a serpenyő aljáról. Felforraljuk.
4. A hússzeletek alatt összegyűlt pecsenyelét öntsük vissza a serpenyőbe. Adjuk hozzá a tejszínt is és forralás után felére besűrítjük a mártást. Szükség esetén utána ízesíthetünk. A mártást a hússzeletekre kanalazzuk, sült hasábburgonyával azonnal tálaljuk.